JAK ZROBIĆ EKOLOGICZNE PISANKI

Utworzono: 31-03-2021

W naszym wielkanocnym koszyku ze święconką nie może zabraknąć kolorowych jajek. Barwienie ich przekazywane jest nam od pokoleń. Tak wykonane jajka można spokojnie zjeść.

Od wielu lat upraszczamy sobie ten zwyczaj malowania jajek, kupując gotowe, sztuczne barwniki. Jednak nie wszystkie nadają się do spożycia (zamiast barwników spożywczych zawarte są w nich barwniki włókiennicze). Jajka barwione takimi farbkami zamiast radości i korzyści mogą przynieść nam kłopoty, jeśli zdecydujemy się je zjeść. Dlatego warto zrezygnować z wygodnych, przemysłowych wspomagaczy.

Malowanie jaj za pomocą naturalnych (domowych) barwinków jest bardziej pracochłonne. Wymaga trochę więcej zaangażowania i wysiłku. Jednak raz w roku warto się poświęcić, aby nasze wielkanocne jajka były zdrowe i bezpieczne dla organizmu.

Z czym gotować jaja by były bezpieczne dla organizmu :

Biały – ugotowane jajko wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu lub cytryny.

Brązowy – gotujemy jajko w łupinach cebuli, suszonych łupinach orzecha włoskiego lub kawy.

Zielony – gotujemy w pokrzywie, młodej trawie, młodym zbożu (szczególnie żyto).

Jasnozielony – gotujemy w szpinaku (może być mrożony).

Żółty – gotujemy w liściach brzozy i bardzo suchych łupinach cebuli.

Czerwony – gotujemy w korze dębu, suszonych jagodach, czystym soku z buraka czerwonego, łupinkach z czerwonej cebuli lub czerwonej fasoli.

Pomarańczowy – gotujemy w marchwi, dyni.

Niebieski – gotujemy w suszonych owocach tarniny lub czerwonej kapuście.

Różowy – gotujemy w rozcieńczonym wodą soku z buraka czerwonego.

Fioletowy – gotujemy w wywarze z kwiatów malwy.

Czarny – gotujemy w wodzie z wygotowanych szyszek olchowych.

Złoty – gotujemy w wywarze z cebuli i z łupin orzecha włoskiego (cebuli musi być więcej).

Jak uzyskać ładny odcień na pisance?

Uzyskana barwa zależy od kilku czynników:

* Do barwienia najlepsze są nieuszkodzone jajka o najjaśniejszych odcieniach, czyli o białych skorupkach. Można też wybrać jajka z ciemnymi, charakterystycznymi plamkami – posłużą jako dodatkowa, naturalna ozdoba.

* Im więcej jest substancji barwiącej, tym ciemniejszy kolor uzyskujemy.

* Im dłużej jajka zanurzone są w naturalnej kąpieli, tym uzyskujemy intensywniejszy kolor.

* Kolory będą trwalsze, jeśli do wszystkich wywarów dodamy trochę octu lub soku z cytryny.

* Ciekawe efekty uzyskamy mieszając ze sobą różne barwniki.

Dwa sposoby farbowania jajek.

Farbowanie na ciepło – surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i razem gotujemy. Ciepło powoduje, że barwnik wnika w skorupkę jajka. Dzięki czemu otrzymujemy intensywniejszy kolor.

Farbowanie na zimno – ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem. Pozostawiamy w niej do wystudzenia. Uzyskujemy delikatniejszy kolor.

Przed gotowaniem jajka starannie i dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Zafarbowane jajko wyjmujemy metalową łyżką. Następnie delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy do wyschnięcia.

Pisanki pocieramy natłuszczonym wacikiem (masłem, margaryną, smalcem, olejem, oliwą). Będą miały elegancki połysk.

MIŁEJ ZABAWY!