ZDROWIE

Utworzono: 18-10-2020

Przez najbliższe dwa tygodnie nasze zajęcia będą krążyły wokół tematu zdrowia.

Będziemy poznawali zasady zdrowego żywienia, wartości odżywcze warzyw i owoców, rodzaje grzybów leśnych.

Dowiemy się, jakie są sposoby konserwowania, przetwarzania warzyw i owoców.

Zachęcam do tego, aby dawać dzieciom na śniadanie oprócz kanapek, pokrojone w cząstki warzywa lub owoce, wyeliminować natomiast słodycze, cukierki, gumy rozpuszczalne,ciasteczka, batoniki. Wspólnie możemy wpłynąć na kształtowanie zdrowotnych nawyków u dzieci.

ZDROWIE
Sześciolatki mają już pewne przyzwyczajenia żywieniowe. Mimo to zdrowe, zbilansowane dania podawane w przedszkolu/szkole uczą dzieci, jak komponować poszczególne posiłki w ciągu dnia, i kształtująprawidłowe nawyki. W grupie dzieci chętniej próbują nowych rzeczy i poznają nowe smaki. Aby wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe, warto:
– zachęcać dzieci do próbowania, ale nigdy nie zmuszać,
– edukować i mówić, jak ważne jest zdrowe żywienie, czytać książki na ten temat, pokazywać przykłady z codziennego życia,
– podawać różnorodne warzywa i owoce w różnej formie (surowe, gotowane, na parze, w postaci sałatek i surówek),
– przyzwyczaić do myśli, że zdrowe produkty to podstawa każdego posiłku, i uczyć, że słodkie desery czy podwieczorki mogą być przygotowane ze zdrowych produktów (np. daktyle zamiast cukierków),
– pozwolić spróbować nowego smaku kilkukrotnie, aby dziecko miało szansę go polubić,
– dbać o formę podawania posiłków oraz ich estetykę, ponieważ chętniej jemy to, co jest ładnie podane i kolorowe,
– włączać do zajęć wspólne zabawy kulinarne: przygotowywanie sałatek warzywnych i owocowych, surówek, wyciskanych soków, jogurtów z owocami i koktajli,
– w miarę możliwości dawać dzieciom wybór, pozwolić im samodzielnie komponować kanapki, od czasu o czasu wybrać zupę na obiad itp.,
– zrezygnować z podawania słodzonych napojów i zapewnić dostęp do wody,
nie nagradzać dzieci słodyczami!


Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u 6-latków powinno być poparte zdobywaniem wiedzy na temat zdrowego żywienia. Starszaki powinny już znać piramidę żywieniową i mieć podstawowe wiadomości na temat wpływu składników z jej poszczególnych poziomów na funkcjonowanie organizmu.

 


 Grafika #0: ZDROWIE
 Grafika #1: ZDROWIE
 Grafika #2: ZDROWIE
 Grafika #3: ZDROWIE
 Grafika #4: ZDROWIE
 Grafika #5: ZDROWIE
 Grafika #6: ZDROWIE
 Grafika #7: ZDROWIE
 Grafika #8: ZDROWIE